התכנית החינוכית וקהל היעד
זיו נעורים נותנת מענה לאוכלוסיות ייחודיות נוספות:
1. אנשים עם צרכים מיוחדים ועם מוגבלויות
במסגרת החזון של זיו נעורים, העמותה מבקשת לשלב אנשים בעלי צרכים מיוחדים ובעלי מוגבלות קוגניטיבית בתוך החברה בישראל, לפתח ולגלות את היכולות והכישרונות שלהם ולשפר את התפתחותם האישית והחברתית, ולשלבם יחד עם אנשים ללא מוגבלות, על מנת שהשילוב יהיה נאות ושלם. הפעילות הימית משמשת ככלי שמקדם מטרה זו ותורם רבות להתפתחותם של אנשים עם מוגבלות שכלית. המענה שפיתחה העמותה לאתגר הוא מודל "דרך הים" לבעלי צרכים מיוחדים.
המודל מבוסס על: שיפור הדימוי האישי , שיפור היכולות להתמודדות במצבי לחץ, יצירת חווית ריגוש והנאה חיוביים, התמדה והתמודדות אישית.
2. פוסט טראומה
חזון – לפתח ולחזק בקרב הסובלים מ PTSD כוחות ועוצמות פנימיים להתמודדות אישית וקבוצתית עם מצבים מאתגרים בסביבה משתנה. לפתח יכולת להתאים את התפקוד האישי לסביבה בכדי לשמור על רמה תפקודית תוך כדי הרחבה של ההתמודדות במפגשים להתמודדות במרחבי חיים נוספים.
3. נפגעות ונפגעי תקיפה מינית
מטרות משנה
- לחזק את הקשר והחיבור המשפחתי הבין אישי של המשתתפים על ידי שילוב פעילות הפנינג וחוויה לאורך התכנית עם בני המשפחה.
- עמותת זיו נעורים תעסיק כעובדים בשכר משתתפים שירצו וימצאו מתאימים.
המודל החינוכי
מודל הפעילות החינוכי של זיו נעורים מיושם באמצעות פעילות ימית. תוכן הפעילות נבנה על בסיס חמישה נושאי ליבה, שנמצאו בספרות המחקרית בתחום נשירה ממסגרות חינוכיות כתומכים בתהליכים של חיזוק הפרט סביב התמודדויות ואתגרים העלולים להוביל לנשירה ממסגרות חינוכיות.
נושאי הליבה הינם – התמדה, התמודדות אישית, אחריות אישית, כושר גופני וחווית הצלחה.
כל נושא ליבה מיושם באמצעות סדרה של ערכים הבאים לידי ביטוי בתוך פעילות ימית, תוך כדי שימוש במגוון כלי שייט ימיים כמו קיאק, סאפ, גלשנים (גלים ורוח), סירות מפרש וצלילה.
התוכנית החינוכית, שנבנתה על בסיס נושאי הליבה, מורכבת מחמישה שלבים בהם מתקדמים החניכים לאורך תקופת הפעילות. בכל סיום שלב מתקיימים טקסי מעבר הכוללים חלוקת צמידי שלב ופעילויות מיוחדות לציון סיום השלב.
במהלך הפעילות ולאורך כל התכנית ישנם מרחבי עיבוד רבים בהם אנו מסייעים לחניך לזהות כי ההצלחה, ההתמודדות שלו בים וההתמדה יכולים להתקיים גם במרחבים אחרים. אנחנו מסייעים לו לזהות את הכלים בהם השתמש בים או קיבל מאיתנו בים ולהאמין שהוא יכול לעשות בהם שימוש גם במרחבים אחרים בדגש לאלו בסביבת הלימודים והחברה. התוכנית החינוכית שמה דגש על בנייה וחיזוק יכולת ההתמדה במשימות היום יום, תוך דגש על נושא הלימודים של החניך, מעלה למודעות ומשנה גישות של התמודדויות אישיות לצד עידוד ללקיחת אחריות אישית על המעשים שלי.
בסיום התכנית כל חניך מקבל תעודה ובחלק מהמסגרות הבית ספריות אף משולבת ההערכה של זיו נעורים בתעודה הבית ספרית.
אופן ביצוע תהליך המדידה :
איפה, איך ועם מי?
התכנית של “זיו נעורים” מתבצעת באחד מחמישה מרכזים ימיים של העמותה בעכו, חדרה, נתניה, הרצליה ואשדוד והיא מיועדת לבני נוער מכל רחבי הארץ ומכל המגזרים.
התכנית מתבצעת תוך שיתוף פעולה מלא עם מסגרות חינוך שונות (בתי ספר, כפרי נוער, פנימיות, מועדוניות ומרכזי נוער, תכניות לנוער בקהילה, מתנסי”ם ועוד) והיא מוכרת, מאושרת ומפוקחת על ידי אגף א’ של משרד החינוך. שיתוף המסגרת החינוכית הוא חיוני ותנאי הכרחי מבחינת העמותה שמאמינה שקידום החניכים יצליח כאשר ישנו חיבור והשלמה של התהליך במסגרת ובשילוב המסגרת החינוכית. מפגש שבועי בים ומפגש שבועי במסגרת התכנית החינוכית עצמה. את המפגשים מלווים מדריכי העמותה, שהם בעלי רקע חינוכי וניסיון ימי.
על כן:
- במהלך השנה המסגרת החינוכית מקבלת שני דוחו”ת מסכמים, דו”ח אמצע ודו”ח סיכום פעילות. הדוחו”ת מתארים את ההתפתחות והתהליך הקבוצתי וכל התקדמות, יעדים והצלחות של כל חניך וחניך.
- המודל של “זיו נעורים” מציע גם תגבור לימודי לחניכים על ידי מתנדבי שנת השירות של העמותה.
- כדי להעצים את משתתפי התכנית ולייצר אצלם תחושת גאווה וייחודיות במסגרת החינוכית, מפעילה העמותה לוח מודעות / טלוויזיה עם תמונות ואירועים מהפעילות הימית.
- לשם שמירה על קשר והשלמת תהליכים חינוכיים, כל פעילות ימית שבועית מסוכמת ומדווחת באופן קבוע ומועברת במייל לבעלי התפקידים במסגרת.
באמצעות מודל הוליסטי זה יכול הצוות החינוכי של “זיו נעורים” לפגוש את הילד בסביבת חיים ומרחבים אחרים שלו, לחזק את הקשר עמו ואת תחושת השייכות שלו וכך להגביר את ההשפעה החיובית עליו.
תכנית מדידה והערכה
עמותת זיו נעורים, כעמותה חינוכית, שמה לה כיעד אסטרטגי למדוד ולבחון את האפקטיביות של פעילותה והשפעתה על כלל המוטבים הפועלים במסגרת העמותה. במהלך הפעלת התכנית החינוכית, העמותה מקיימת בכל שנה תכנית מדידה וההערכה לגבי אספקטים שונים של הפעילות והשפעתה על החניכים בעמותה ומחוצה לה.
הערה – לא כל רכיבי הפעילות ניתנים למדידה כמותית.
אופן ביצוע תהליך המדידה :
- שאלוני עמדות בתחילת השנה ואמצע השנה המועברים בקרב חניכים.
- שאלונים למדריך, לחניך ולמורה המועברים בסוף כל שנת פעילות.
- ראיונות אישיים עם כל חניך בתחילת שנה ושיחות אישיות במהלך השנה.
הנושאים הנבדקים בתוכנית המדידה (מדווחים בדיווח עצמי על ידי החניך ומדווחים מהמורים והמדריכים):
- שליטה עצמית – עד כמה חל שיפור ביכולת של החניך לעצור לפני שמגיבים.
- התמדה וחוסר וויתור – עד כמה החניך מרגיש ופועל בהתאם לערכים של התמדה (הגעה לפעילות, כניסה לשיעורים, מתמודד כשקשה וכדומה).
- התמודדות אישית – עד כמה חלו שינוי והתקדמות אצל החניך סביב מאמץ להתמודד עם משימות ואתגרים בכלל מרחבי החיים.
- אחריות על ההתנהגויות שלי – עד כמה החניך פיתח יכולת לקחת אחריות על ההתנהגות שלו ביחס לעצמו וביחס לאחרים.
- לבקש ולקבל עזרה – עד כמה חל שינוי והתקדמות ביכולת של החניך לדעת ולהעיז לבקש עזרה ומוכנות לקבל אותה.
- אמונה בעצמו וביכולת שלו להצליח – עד כמה חל שינוי בתפיסת האמונה בעצמו, בדיווח העצמי של הביטחון העצמי ומגורמי החינוך שמסביבו.
- מודעות לסביבה ולחברה – עד כמה התפתחה אצל החניך מודעות לנושאים של קיימות, עד כמה הוא מגלה אכפתיות לחברה ולסביבה.
- עזרה והתחשבות באחר – עד כמה חל שינוי ביחס של החניך לאחרים סביבו, למוכנות לעזור ולהתחשב באחר.
- מוטיבציה ללמידה – עד כמה חל שינוי בעמדות של החניך ביחס לחשיבות הלימודים ולמה שנדרש ממנו בעבור לימודים.
- סיום תיכון – עד כמה חל שינוי בעמדת החניך ביחס לרצון לסיים את הלימודים בתיכון.
הנתונים שנאספים מנותחים על ידי יועץ בתחום עיבוד נתונים וסטטיסטיקה
תכנית המדידה שלנו מראה כי לפעילות הימית השפעה אפקטיבית על חיי המוטבים. אנו עדים, מידי שנה, ליכולת הפעילות החינוכית הימית למנוע את נשירת בני-הנוער ולהשפיע על תפיסתו העצמית של כל משתתף, על עמדותיו ביחס ללימודים ועל יכולותיו החברתיות והישגיו הלימודיים.